Cicatrici – kin tsugi

The cooperation of conscious reasoning with the data of the unconscious is called the ‘transcendent function…. This function progressively unites the opposites. Psychotherapy makes use of it to heal neurotic dissociations, but this function had already served as the basis of Hermetic philosophy for seventeen centuries.

The whole process is called the ‘transcendent function.’ It is a process and a method at the same time. The production of unconscious compensations is a spontaneous process; the conscious realization is a method. The function is called ‘transcendent’ because it facilitates the transition from one psychic condition to another by means of the mutual confrontation of opposites.

C. G. Jung, Collected works, 1939

Provenind dintr-o familie de conducatori militari care a tinut Japonia timp de mai bine de 200 ani sub conducerea ei (shogunatul Ashikaga, epoca Muromachi), al treilea shogun dintr-o lista de 15 s-a numit Ashikaga Yoshimitsu (1358-1408).

Este cunoscut ca un reformator cultural: a reluat comertul cu China (acesta incetase pentru o perioada de aproape 60 ani), eliminand piratii care atacau vasele comerciale. A infiintat o retea de temple budiste denumita Sistemul celor 5 temple – birocratii curtii imperiale si conducatorii militari erau educati in aceste temple. La curtea acestui shogun au luat nastere si au ajuns pana in vremea noastra vestitele arte Ikebana (Calea Florilor) si Sado (Calea Ceaiului).

Se povesteste ca intr-o buna zi, acest shogun si-a scapat cupa din care isi bea ceaiul, aceasta transformandu-se intr-o gramada de cioburi. Intristat, a strans cioburile si le-a trimis maestrilor olari chinezi, sa-i faca una la fel.

Mare i-a fost mirarea cand a primit raspunsul acestora: in toata China nu mai exista un maestru care sa stie sa faureasca o cupa ca cea a shogunului. In schimb, artizanii chinezi i-au trimis shogunului aceeasi cupa, insa cusuta cu fir de aur si lipita cu un lac in care presarasera pulbere de aur.

Se povesteste ca shogunul, primind cupa astfel “reparata”, s-a facut foc de suparare, interpretand gestul artizanilor chinezi ca pe o ofensa. Apoi, intr-un moment de liniste, a realizat metafora frumoasa din gestul acestora: era invitat sa depaseasca aparenta distrugere a cupei si sa observe o noua existenta a acestui obiect, de data asta pe un stadiu superior, in care distrugerea fizica era absorbita intr-un obiect-poveste, un obiect-simbol.

Pana astazi, arta contemplarii “cicatricilor” unui vas spart si apoi refacut prin coasere si lipire, s-a transmis din generatie in generatie sub denumirea kin tsugi (kin = aur, tsugi = a repara).

Ne “reparam” de fiecare data cand depasim o rana emotionala, cand integram o frica. Doar ca aceste “coaseri” laolalta ale cioburilor fostului Eu nu sunt acte rationale din categoria “putea fi mai rau”, “te faci tu bine, lasa”, ci integrari emotionale (transcendente?) ale partilor create prin actiunea traumei.

Singurul care uneste cioburile este liantul inconstient, simbolic, simtit ca pe o boare launtrica linistitoare.

Spune-ti povestea, ca sa te cos mai bine 😉

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.