Stiu ce o sa spuneti despre titlul acestui post: ca e despre vin, in special alb. Ca sa preintampin aceasta idee, mai ales in mintea unor prieteni de-ai mei care bantuie acum prin Malta, voi spune de la inceput: “nu-i castraveche, mancaule! e o elipsa, o curba lunguiata, care are duplu tzentrum […] Aceasta-i calea comeatii” (Despre cometa, prelegere populara, Ion Luca Caragiale)

Suntem in timpul imparatului Augustus (63BC-14AD), primul imparat roman, cel care a infiintat prin multe miscari politice abile Imperiul Roman. In casele romanilor precum si la raspantiile drumurilor importante, sunt venerati Genii locorum: spiritele locului, numite si Lares. Un edict imperial sprijina venerarea acestor spirite.

In case, genius loci primeau simbolic apa si boabe de grau, acestea fiind turnate pe podea de catre stapanul casei (pater familias). Daca mai stiti obiceiul de a turna vin pe podea cand se pomeneste unul care nu mai e printre noi, acum o sa recunoastem si ceva radacini vechi ale acestui obicei…

La infiintarea unui oras, se obisnuia sa se sape o groapa rotunda in care era pusa o piatra: lapis manalis – era poarta catre lumea celor care vor proteja orasul din dimensiunea nevazuta a spiritelor.

Statuetele infatisand genius loci au intr-o mana un taler (pe care primeau ofrandele) iar in cealalta mana apare cornul abundentei.

Am uitat sa va spun ca dupa instaurarea oficiala a cultului imperial pentru genius loci (acum denumiti Lares augustus: spiritele imparatului), a urmat o perioada de peste 200 ani de prosperitate pentru Imperiul roman, iar populatia romana a atins 70 milioane de locuitori, adica 1/3 din totalul populatiei omenesti de la acea vreme. In istorie Augustus a ramas cunoscut ca fiind primul din cei cinci imparati care au mentiunut Pax Romana. N-o fi fost doar de la genii locorum, dar gandirea si intentia sigur cuprindeau si pe spiridusii astia 😛

De ce lectia asta de istorie? Asa mi-a venit mie in cap, sa ma gandesc daca am pe-acasa vreun genius loci, sau daca am pe la serviciu vreunul: doar-doar hranindu-i nitel, sa asigure “vreo” 200 ani liniste si prosperitate 😉

Procese…proceduri…mesaje de email…niciunul din aceste instrumente ale lumii moderne si organizate nu functioneaza daca genius loci nu e hranit, luat in considerare ca facilitator al prosperitatii/ sanatatii emotionale a unei colectivitati.

A, da…astazi se cheam cultura organizationala, spirit civic samd…intr-o expresie: genius loci

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.