Listen to your skin

Doar daca nu ne petrecem viata pe undeva intr-o insula ascunsa sau calitate de calugari intr-o manastire indepartata, stresul e zilnic prezent alaturi de noi.
Una din principalele cai prin care corpul reactioneaza la stress si tensiune o reprezinta cea a pielii- ceea ce in limbaj ethnic este denumit reactia galvanica a pielii (GSR). Reactia galvanica a pielii e o reflectare a felului in care glandele sudoripare si porii pielii sunt controlati de sistemul nervos simpatic.
Cand te agiti sau te enervezi, ori cand te tulbura ceva intr-un oarecare grad, sistemul nervos simpatic activeaza modificari chimice si fizice in tot corpul. Nivelul GSR se modifica si el odata cu restul corpului in astfel de situatii.
Rezistenta electrica a pielii creste cand esti calm, relaxat. Cand te tensionezi, chiar si foarte putin, scade rezistenta electrica a pielii.
Reactia GSR se poate “citi” cu ajutorul unui amplificator GSR. Acesta  va aplica o tensiune constanta (atat de mica incat nu poate fi sesizata) pielii prin intermediul electrozilor atasati. Datorita acestui potential pielea poate fi “ascultata” atunci cand conduce sau blocheaza curentul electric, ca urmare a reactiei GSR.
Mi-am pus problema daca reactia pielii este in concordant cu realitatea pe care o stiu si eu..asa ca m-am gandit la experimental urmator: am pus mai multe fotografii de masini intr-o succesiune de imagini si blank-uri negre. Cu ajutorul unui amplificator GSR si a unui program am inregistrat ”raspunsurile” pielii la vederea mai multor imagini de masini.
Am inregistrat pe mai multe paliere de frecventa, iar raspunsurile si intensitatea lor le vedeti in graficele de mai jos..Fiecare grafic corespunde unei alte frecventa pe care pielea degetelor de la mana stanga a fost “ascultata” (paliere de frecventa intre 500 si 2000Hz). In fiecare grafic sunt ordonate crescator reactiile pe trei canale diferite de inregistrare a reactiei GSR. Ceea ce apare numerotat in grafic reprezinta blank-urile negre din film.

Tot experimentul filmat il vedeti in video de mai jos…

Care-o fi masina care ma agita? 🙂

Tags: , ,

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *