An organization’s ability to learn, and translate that learning into action rapidly, is the ultimate competitive advantage.
Jack Welch
Va propun azi un subiect plictisitor: cum sa gasesti in organizatie acei indivizi care invata repede din propria experienta si cum sa-i lasi sa duca organizatia in directia schimbarii.
Bla, bla… Ce-o fi asa de greu? 😉
In Jurnalul Asociatiei americane de psihologie agilitatea invatarii este definita astfel: “indivizii cu agilitatea invatarii puternica isi extrag lectiile din experienta si le aplica la situatiile noi cu care se confrunta. Acestia cauta continuu feedback de la ceilalti pentru a creste si a se dezvolta, reflecta asupra propriilor actiuni si ajung la concluzii practice” (Kenneth P. De Meuse et al, Consulting Psychology Journal).
Uitandu-ma in formula de mai jos, voi vrea sa masor ce scrie in triunghiul ala verde: agilitatea invatarii.
![]() |
![]() |
Pana aici, sunt convins ca majoritatea cititorilor au parasit deja aceasta pagina, cautand disperati vreun cutit ruginit cu care sa-si faca sepuku pentru a scapa de plictiseala (“lu’ Rotaru iar i-a vorbit excelul…”)
Nu-i nimic, cei care au trecut cu mine prin experimentul pe care vi-l voi prezenta, sunt inca in viata si, pe de-asupra, curiosi.
Design experimental:
A) se masoara nivelul de inteligenta cu o saptamana inainte de proba de invatare.
B) intr-un mediu linistit, se aplica testul de inteligenta. Acesta de va da limita de jos a capacitatii de invatare.
C) workshop: participantii la experiment au studiat fiecare dimensiune a testului, intelegand si explicandu-si proba.
D) la pasul urmator, s-a aplicat din nou testul de inteligenta, respectand logicile invatate, dar schimband exercitiile propriu-zise.
Diferenta dintre scorurile obtinute la pasii B si D reprezinta modul in care participantii la acest experiment si-au insusit logicile noi si le-au aplicat situational.
Uite si un rezultat concret: topul privind agilitatea invatarii. Sexy!
![]() |
graficul privind agilitatea invatarii. Legenda rapida: mai mult verde, mai multa viteza a invatarii 🙂 |
In final, ma intorc la ceea ce Kenneth P. De Meuse scrie in Jurnalul Asociatiei Americane de Psihologie:
Learning from experience requires one to be wrong (at least) part of the time. A punitive culture inhibits individuals’ motivation for learning. In contrast, a culture that is supportive, entrepreneurial, and nurturing fosters learning and learning agility.”
Si ziceti voi ca bate campii nea’ asta? Noo..
Ia uite cum s-au perceput pe ei participantii in acest experiment:
Printre ei niciun tocilar, iar eu – din fericire- deloc aiurit si/ sau “constipat”. Hi, hi!
Pare sa fie formula unui multiplicator interesant. Am s-o mai aplic si pe altii 😉
Astept sa vorbesti despre acel ceva care aduce la realitate cat mai mult din potențial… vorba băieților din cartier “mulți poate, puțini face”.
Pingback: Psihologie servicii | Avangarda – cum o alegi?