Ronin syndrome II

..toate ca toate, dar n-am mai facut ceva de mancare de o groaza de timp..Repede, o pizza!

Cautam prin frigider..ceva de mancare care sa arate cam asa: mozzarele, rosii, ciperci, ardei gras, masline..ceapa si usturoi. Pe urma cautam vin (alb sau/ si rosu). Eu am cautat pana am gasit astea:

Pe urma facem un aluat, in care includem nitica ceapa tocata, boia rosie, nitel zahar brun si sare, seminte de chimen. Intre timp, niste ciuperci se bucura intr-un ceaun, intr-o baie de vin alb, ardei iute si ulei de masline. Ele or sa stea deasupra, pe pizza πŸ™‚

Intindem aluatul, il ungem cu sos de rosii si usturoi.

Din aluatul asta facem doua pizza:

– una vegetariana, pe care-o “bem” cu vin alb

– una pentru carnivori, pe care-o “bem” cu vin rosu

Unde ramasesem..la ronini. Acei samurai care, odata ramasi fara stapani, ajungeau pribegi. Desi li se interzicea sa se mute de la un stapan la altul, se intampla ca feudalul pe care-l slujeau cadea in dizgratie si trebuia sa se sinucida ritualic (sepuku). In vremurile in care armata nu mai era indestulatoare pentru nevoile razboiului, roninii erau utili, fiind angajati ca mercenari.

Motivul pentru care voi vorbi despre manifestarile la granita normativului in paralel cu legendele care insotesc imaginea samuraiului fara stapan (ronin) este ca ma preocupa creativitatea. Creativitatea nu doar ca si concept, ci ca stare si ca produs al unor tehnicide rezolvare a problemelor. Creativitatea ca si lupta cu starea de fapt, cu ordinea “normala” a lucrurilor. Sa ne reamintim ca intre blocajele creativitatii ar putea fi amintite:

– blocaje culturale (conformism)

– blocaje metodologice( rigiditatea algoritmilor anteriori, fixitatea functionala)

– blocaje emotionale

Am sa folosesc in analiza acestei aptitudini elemente din neurologia dislexiei, din psihodiagnosticul creativitatii si analiza produselor de creatie.

Sa ne reamintim ca cei mai multi creativi au o propensiune naturala catre risc si catre provocarea la marginea normativului cultural. Pentru cei care nu cred propozitia asta:site-ul Centrului pentru Informatii Biotehnologice din S.U.A. publica informatia ca 47,8% dintre detinutii statului Texas sunt dislexici. Cercetarea citata nu spune neaparat despre creativi ca sunt agresivi πŸ™‚ Scopul nostru este sa intelegem creativitatea ca si propensiune culturala catre spargerea tiparelor si inlocuirea unor modele de gandire neadaptate la realitate cu altele noi. Probabil ca, in lipsa culturii care sa cenzureze acest impuls si sa-l puna pe un fagas acceptabil social, delincventa poate sa apara.

Dar..mai vorbim pe tema asta. Puneti mana si va exprimati opinia pentru imaginea cu motocicleta de mai jos, ca altfel o sa spuneti ca-s eu partinitor..am nevoie de perceptia voastra cu privire la acea imagine.

Hai!

Tags: , , ,

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *