“Unfortunately there can be no doubt that man is, on the whole, less good than he imagines himself or wants to be.” Carl Gustav Jung – Psychology and Religion (1938)

Forjat in lingouri in India si adus in Siria, otelul wootz sta la baza legendarelor sabii de Damasc. Damascus steel patternCaracteristica evidenta, vizibila a lamelor produse din acest otel o constituie dungile sau punctele de diferite nuante de gri-albastru de pe suprafata lor. Mai putin vizibile, dar la fel de cunoscute, duritatea si elasticitatea acestor lame le-au transformat vreme de doua mii de ani in obiecte temute si respectate.
Atestate in jurul anului 300 b.C., sabiile de Damasc dispar in jurul anului 1700, odata cu ultimii mesteri care le cunosteau secretul fabricarii. Vreme de zeci de ani, pe toata durata Cruciadelor (1095-1270), fierarii europeni au incercat fara succes sa le copieze. Efortul a fost reluat in secolul 21, folosind tehnici ale metalurgiei moderne, cu acelasi rezultat: sabiile refuza sa-si dezvaluie secretul (al)chimic 😉
Motivul pentru care povestesc aici despre aceste obiecte misterioase e faptul ca am trait de curand mirarea pe care trebuie s-o fi incercat acei fierari in vechime, incercand proprietatile nemaivazute ale sabiilor de Damasc.
M-am gandit la o metafora buna care sa exprime profunzimile personalitatii unora din cei cu care stau de vorba.
Ceea ce gasesc uneori coborand pe funia subtire a dialogului pare sa fie ceva inzestrat cu o memorie aparte, cu o vointa ce transcende constientul. Isi urmareste cu incapatanare si rezistenta directia, orice abatere fiind recastigata printr-un spasm iute si taios ce despica tesatura realitatii pe lungimi de ani intregi.
BlacksmithNevazuta si nestiuta, personalitatea de adancime pare a fi facuta de un mester faurar legat printr-un juramant al tacerii. Nimic nu e lasat la vedere, doar indicii vagi sub forma unor unduiri inselatoare la suprafata.
Taman cand credeai ca ai modificat ceva in structura ei, personalitatea de adancime revine la forma initiala cu viteza si elasticitate surprinzatoare.
Ma gandesc la cel din fata mea ca la o teaca: scopul structurii de suprafata e Damascus bladesa protejeze posesorul sabiei de contactul cu taisul acesteia. Teaca sugereaza vag forma interna, prin accesoriile si materialul de la suprafata. Face uitata pentru moment functia razboinica a miezului misterios- sabia de Damasc.
Odata insa indepartata, teaca lasa libera energia salbatica, neamblanzita a unui nucleu apt sa despice orice realitate fizica.
Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *