I am therefore of opinion that in general psychic energy and libido creates god-image by making use of archetypal patterns and that man in consequence worships the psychic force active within him

Carl Gustav Jung

Se povesteste ca in lumea devash-ilor si a oamenilor era mare nemultumire, din cauza unui demon care-i teroriza. Impotriva acestui demon, pe nume Muran, a fost chemat insusi Vishnu, pazitorul oamenilor si al legii morale.

Dupa o lupta care a durat 1000 ani Vishnu a inteles ca are nevoie de o arma noua pentru a-l infrange pe puternicul Muran. Asa ca s-a retras intr-o pestera, ca sa mediteze. Numai ca Muran a aflat unde era Vishnu si a incercat sa-l omoare in timp ce acesta era in meditatia lui profunda. In acel moment, din Vishnu a aparut o emanatie a acestuia, zeita Ekadashi. Aceasta l-a transformat pe Muran in cenusa.

Ca si rasplata, Vishnu i-a oferit acestei zeite indeplinirea unei dorinte. Ekadashi i-a cerut ca toti oamenii care sunt piosi in aceasta zi a victoriei asupra lui Muran, sa fie intr-o clipita inaltati in lumea zeilor, Vaikuntha.

Povestea ne spune despre multe alte feluri de a fi, accesibile noua atunci cand intelegem ca nu suntem doar ceea ce stie mintea rationala ca suntem (va las sa constatati ca propozitia e gramatical corecta :P)

Titlul este Samhain, sarbatoarea aflata la jumatatea dintre echinoctiul de toamna (Mabon, pentru voi 23 septembrie anul acesta) si solstitiul de iarna (Yule, pentru voi 21 decembrie). Preluata de la populatiile celtice ca zi a martirilor sau a sufletelor celor morti, a fost “certificata” de Papa Gregorie al VII-lea (1073-1085) pe 1 noiembrie. Este sarbatorita astfel de aproape 1000 ani (!)

Samhain este ziua in care valul dintre lumi e subtire, cei de dincolo sunt invitati sa stea la masa si sa umble printre noi. Se faceau procesiuni in care oamenii se costumau cu piei de animale. Se ofereau din granele recoltate si din animalele acelui an.

Jertfele se faceau in focurile din centrele asezarilor.

Focurile din gospodarii erau stinse, iar oamenii aduceau acasa focul nou cu facliile aprinse in centrul satelor. Se reinnoia astfel legatura dintre lumina verii care trecea si intunericul iernii care venea, dintre viata de zi cu zi si lumea de dincolo de Val.

La noi, pe 5 noiembrie, e Ziua Mosilor de Toamna, atunci cand se aprind lumanari in cimitire si se duc flori la mormintele celor plecati. De Mosii de Toamna ne gandim cu drag si nostalgie la cei care au plecat din lumea noastra.

Citind din nou povestea cu care am inceput aceste randuri, te invit zilele astea sa fii mai atent la tine, in asa fel incat toate aspectele pe care (inca) nu le-ai manifestat, sa fie mai aproape, sa mearga alaturi de tine. Si, de ce nu, precum personajul Vishnu, sa-ti descoperi forte noi, nebanuite.

There are no longer any gods whom we can invoke to help us. […] increasing anaemia because the helpful numina have fled from the woods, rivers, mountains, and animals, and the God-men have disappeared underground into the unconscious.

Carl G.Jung, The Symbolic Life

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.