To handle yourself, use your head; to handle others, use your heart.
Eleanor Roosevelt

Am trecut dimineata pe langa asta si am simtit o vaga tentatie sa maresc distanta. Apoi m-am intors si l-am fotografiat, ca sa inteleg ce anume m-a influentat.
Si uite asa mi-am adus aminte de doi indivizi, pe numele lor Yakir Aharonov si David Bhom.
Mnah…sunt convins ca dimineata e #funfarapastile pentru multi, asa ca lasati deocamdata intrebarile privind legatura intre un stalp rupt si leadership, ca sa continuam.
Ziceam ca Aharonov si Bhom au descoperit in 1959 ceea ce cheama astazi una din cele sapte minuni ale fizicii cuantice: efectul Aharonov-Bhom.
Au descoperit ca un fascicol de electroni reactiona la un camp electromagnetic existent intr-o incinta ecranata, ca si cum campul respectiv ar fi existat la exteriorul incintei. Uuuu…pana aici totul pare surprinzator, nu? Adica, desi campul electromagnetic nu exista/ nu se putea masura in exteriorul respectivei incinte, electronii din preajma incintei respective erau influentati de acesta.
Sigur, daca cititorul acestor randuri nu ar fi adormit deja pana acum, ar mai fi fost de spus ca experimentul a dovedit ca ceea ce era considerat un simplu instrument matematic (potentialul electromagnetic) produce efecte fizice, fiind real. Asa…cam cum am constata noi azi ca o fantoma poate inchide un televizor care prinde doar Antena 3 😉
Revenind la ceea ce mi-a “soptit” stalpul de dimineata, echipa care isi asuma conducerea unei companii e ceea ce in exemplul anterior am numit campul electromagnetic: procesele din interiorul acestei echipe sunt reale si necesita timp, resurse ca sa se intample. In schimb, influenta acestei echipe in mediul companiei se face prin aspecte intangibile, pur emotionale. Acestea din urma sunt la fel de reale, imposibil de ascuns sau de “ecranat” prin zambete politice.
Propozitia de mai sus are o implicatie cu doua taisuri: daca voi sunteti bine ca echipa, in exterior se va simti ca o muzica ademenitoare, armonioasa. Toti membrii organizatiei conduse de o astfel de echipa “cantatoare” se vor simti bine primiti si invitati sa contribuie la bunastarea organizatiei (sau, cum ar spune un prieten de-al meu care vinde mobila suedeza: building business ownership 😉
Daca echipa cu pricina insa e dizarmonica, oricat de frumosi ar incerca sa para, ceea ce ar rezulta pentru “electronii” angajati ai organizatiei astfel conduse ar fi un camp de respingere si risipire.
Interesanta fizica asta, nu?