Visand la Paradis (1)


No tree can grow to Heaven, unless its roots reach down to Hell.
Jordan B. Peterson, 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos

Am sa incep cu concluziile, ca sa aveti rabdare sa cititi: gasesc interesanta transformarea unora din dialogurile pe care le am in cabinet, dintr-o acuza indreptata impotriva simptomului pentru indepartarea care ma cauta unii, in descoperirea in chiar acest simptom a unui catalizator al dezvoltarii.

Mi-am pus intrebarea: ce poate produce evitarea continua, generalizata a simptomului? Si am ajuns sa cunosc consecintele sistemice ale unei strategii de evitare a non-sensului si a durerii care vin natural in vietile noastre. Uitarea si anestezierea, ca simulacre de fericire, instaurate in sufletul unei intregi natii, aduc dupa ele un uragan de moarte.

Prin 1990 in America se facea acut simtita nevoia pacientilor de a scapa de povara durerilor de spate, dinti si alte cauze neasociate cancerului… cum asta suna a oportunitate pentru orice vanzator cinstit, asa s-a facut ca in randul medicilor americani a aparut un process denumit “ Toyotizarea medicilor “: bolnavii sunt tratati ca si client, iar rata de acelerare a incasarilor de la asigurari medicale si gradul de multumire (absenta durerii) a pacientilor trebuie sa creasca. Singura solutie pentru a asigura rularea lina si accelerata a procesului au fost opioidele, a caror rata de prescriptie a crescut exponential. Pur si simplu nimeni n-avea timp sau rabdare sa inteleaga cauzele durerii, iar aceasta era stearsa de pe tabloul de bord al clinicienilor intr-un mod facil, cu o pastila.
Apare astfel in scena o companie de produse farmaceutice – Purdue Pharma – care foloseste o strategie de marketing agresiva, combinatie interesanta de profilare a stilului de prescriere a medicamentelor a fiecarui farmacist cu tehnici de vanzare sofisticate (forta de vanzari a Purdue Pharma a crescut intre 1996 si 2001 de la 300 la 600 oameni).

Organizatia Mondiala a Sanatatii instituie reguli de asigurare a echilibrului in utilizarea analgezicelor opioide:
“Opioid analgesics, if prescribed in accordance with established dosage regimens, are known to be safe and there is no need to fear accidental death or dependence”.

Gresit, cum s-ar zice.

Raportul publicat de catre Congesul American identifica manipularea criteriilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Congresul adreseaza acestei institutii o scrisoare prin care solicita oprirea unei adevarate epidemii de opioide la nivel global.

Astazi SUA consuma 80% din productia globala de medicamente opioide, avand 5% din totalul populatiei de pe Glob; pastilele analgezice (opioide) prescrise in SUA in 2015 sunt de ajuns pentru a mentine timp de trei saptamani toti americanii sedati. Happy nation!

Data viitoare vedem cum folosirea opioidelor in sistemul medical institutionalizat este de fapt un semn al lipsei de sens al unei intregi societati si cum fenomenul acesta s-a transformat intr-o epidemie care a omorat mai multi americani decat razboaiele din Vietnam si Irak la un loc.

At the end of the day, opioids were the solution not for patients’ problems but for doctors’ problems.

Anna Lembke (profesor de psihiatrie in cadrul Facultatii de medicina Stanford)

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.