Visand la Paradis (2)

He who has a why to live can bear almost any how.

Friedrich Nietzsche

Am facut aceasta documentare pentru a vedea consecintele generalizate ale lipsei unui sistem intern de credinte, sistem care sa orienteze, sa dea sens alegerilor din care se constituie destinul unui individ. Iar daca aceast vid valoric se multiplica de la un individ la scara unei natii, consecintele sunt teribile.

Spuneam ca in 2017 Congresul American cerea Organizatiei Mondiale a Sanatatii modificarea regulilor relaxate care au permis companiilor precum Purdue Pharma sa inece piata medicala americana cu opioide. Fenomenul s-a transformat intr-o adevarata epidemie a abuzului de uitare alba.

Cand pe piata nu s-au mai gasit atat de usor analgezicele prescrise atat de mult timp, “clientii” au descoperit otrava suprema: fentanyl. Asociatia Medicilor Americani estimeaza ca 75% din utilizatorii de heroina sunt fosti utilizatori de analgezice opioide.

Fentanyl, denumit de catre traficanti “China Girl” e un drog sintetic fabricat in…China si ajuns in SUA pe filiera…mexicana. Cam multe ghicitori 😉

De aici povestea e scurta; puterea drogului e de 50 ori mai mare ca a heroinei; adevarata dinamita a drogurilor, supradoza cu fentanyl luand prin surprindere chiar si utilizatorii experimentati ai heroinei. Amestecat in heroina “clasica” pentru ca e ieftin, pandeste in dozele cuparate aproape de oriunde si produce moartea in cateva minute prin sufocare.

Isi mai aduce cineva aminte de Tom Petty? Dar de Prince? Ei sunt doar doi (e drept, muzicieni foarte cunoscuti) dintre cei despre care s-a spus ca au murit din cauza unei supradoze accidentale de medicamente analgezice…

In trei ani de la aparitia acestui monstru pe piata ilegala a opioidelor rata deceselor prin supradoza crescand cu 540% (in 2016 numarul de morti inregistrate ca urmare a supradozei era de aproximativ 70000). De atunci, drogul a ajuns sa omoare cam 1000 oameni pe saptamana, fiind cauza principala a mortii cetatenilor americani sub 50 ani (celelalte cauze fiind HIV, accidentele de masina si armele de foc).

Speranta medie de viata a americanilor, odata cu aparitia acestui drog, a scazut cu o medie de 2 ani.

rata epidemiei de morti prin supra-doza de opioide

Numeroase comisii s-au intrunit de atunci pentru a stopa uraganul de moarte care secera din ce in ce mai multi indivizi care-si cauta uitarea intr-un varf de ac. Explicatii legate de nivelul de trai, nivelul de scolarizare, formele de integrare a toxicomanilor sau marimea bugetelor centrelor de dezintoxicare.

Una din explicatiile la care am vrut sa fac referire e in graficele de mai jos: apartenenta la un set de credinte – intamplator (?) ilustrez o cercetare privind credintele religioase -confera un scut impotriva utilizarii drogurilor si implicit a mortii prin supradoza; in statele in care credinta religioasa e importanta numarul de morti este mai scazut decat in cele in care aceasta aderenta la norme morale/religioase este mai putin prezenta.

Judith Feinberg (profesor de psihiatrie in cadrul Institutului de neurostiinte Rockfeller): ” Boredom and a sense of uselessness and inadequacy—these are human failings that lead you to just want to withdraw. On heroin, you curl up in a corner and blank out the world”.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.