Foucault si Tu

Pendulul lui Foucault este un dispozitiv experimental bazat pe pendulul gravitational, realizat de fizicianul francez Léon Foucault, care demonstreaza ca Pamântul se învârte în jurul propriei axe.
Dispozitivul experimental

Dispozitivul experimental consta dintr-un pendul gravitational capabil sa oscileze în orice plan vertical. Prima demonstratie a avut loc în februarie 1851, în Camera Meridianului de la Observatorul din Paris. Câteva saptamâni mai târziu, Leon Foucault a suspendat o sfera cu o masa de 28 kg, prevazuta cu un vârf ascutit, de domul Panthéonului, la capatul unui fir lung de 67 m. Pe podea este presarat un strat de nisip fin, pe care vârful pendului traseaza o rozeta si revine în locul de unde a pornit dupa 32 de ore. La latitudinea de 30°, o rotatie completa dureaza 48 de ore.
Explicatia fenomenului

Corpurile care se rotesc îsi pastreaza planul de rotatie, fenomen fizic utilizat la construirea giroscoapelor si girobusolelor. Cum miscarea de oscilatie este, în esenta, o proiectie liniara a unei miscari de rotatie, pendulul gravitational îsi pastreaza neschimbat planul de oscilatie liniara. În timp ce el oscileaza în plan vertical, sub el Pamântul se roteste, la latitudinea Parisului cu 11°19′ pe ora.

Am sa scriu aici pentru toti cei care, in ultimele doua saptamani, m-au facut sa gandesc la ordinea necesara a evaluarilor si auto-evaluarilor. Care sa fie mai intai: ce cred altii despre mine sau ce cred eu despre mine?
Este un individ, pe nume Schmid, care vorbeste despre conceptul de “fully functioning person”. Se ajunge la acest concept prin multe cai, una fiind psihoterapia: individul uman aflat intr-o relatie speciala si specializata de tipul terapiei este considerat expert. Adica una din regulile de baza ale abordarii terapiei centrate pe persoana spune ca directia, miscarea vine de la client catre terapeut. Clientul arata si anunta, terapeutul observa si incearca sa inteleaga. Clientul e expert in continut, terapeutul e expertul in proces.
Conditia de baza (una dintre ele) este prezenta in dialog.
In Grecia antica, Kairos era zeul momentelor fertile, al oportunitatilor favorabile,iar calitatea timpului era evaluata dupa cum actiunea era corecta si la momentul oportun. Momentul influentarii viitorului era aici si acum, in prezent. Exista un singur timp prezentul; viitorul e anticiparea prezentului, trecutul e rememorarea prezentului.
In terapie, intrebarea este: ce se prezinta acum?
Sa te intâlnesti de la persoana la persoana constituie o pozitie etica. Sa faci terapie inseamna sa ti se ceara de catre Altul sa raspunzi responsabilitatii lui. Provocarea nu este numai daca, ci si cum sa raspunzi. Terapia centrata pe persoana este raspunsul personal, profesional la apelul unei persoane in nevoie (un apel care este vazut in sine ca adresare personala, adica apelul unei persoane si nu o boala, o problema sau disfunctie; Schmid 2001
Voi incheia pledoaria pentru centrarea pe persoana cu sublinierea nevoii de a lua semnificatia si sensul (doar) de la client, de a reflecta cu integritate si pasiune pentru co-experimentare.
Clientul afla solutia pentru problema lui doar in masura in care terapeutul e deschis la experienta si nu neaparat e centrat pe diagnostic si dogmatism.
Asadar, Foucault si pendulul lui demonstreaza ca Universul se poate misca in jurul unui punct de referinta: persoana.
Tu, acum.

p.s. sa nu uit dedicatia de luni, pentru acei dintre voi care sunt, pe o distributie normala Gauss, presedintii Romaniei si manelisti, simultan ; )

5 comments to “Foucault si Tu”
 1. Salutare,
  deci; “Pendulul lui Foucault este un dispozitiv experimental bazat pe pendulul gravitațional capabil să oscileze în orice plan vertical.” asa scrie in wiki.
  El practic oscileaza in lumea lui pe planurile lui, axa lui etc.
  Atunci, ce legatura are pendulul cu mintea omului? Cum pot sa ii dirijez eu sensul de miscare? Prin ce am facut asta? Daca il las liber oscileaza vertical, daca gandesc ca sensul lui sa fie circular incepe sa se invarta in cerc. Daca vreau sa il opresc si sa il mentin intr-o anumita pozitie atunci acolo ramane, incremenit precum un bat si NU vertical, ci lateral. Ce interactiune exista intre mintea omului si acel pendul?

  • Salutare 🙂 cred ca ideea era de fenomen natural, sanatos, caracterizat de un anumit grad de autonomie: adica pendulul. Tot astfel, persoana (re)devine stapana propriilor itze ale sortii cand isi recapata autonomia emotionala, vointa si dinamismul.

   • Multumesc pt raspuns, dar nu te-am prea inteles 🙂 tot nu inteleg cum poate un om prin “gandire” sa modifice sensul de miscare/rotatie al unui pendul. Ceva este, dar ce?

    • Acum n-o lua si tu ad literam… Nu am facut referinta la pendul ca obiect si nici la interactiunea noastra cu un astfel de obiect.

  • Ideea e urmatoarea, nu miscarea pendulului e importanta ci prezenta acelui punct unic de care e suspendat, la care se raporteaza intreaga miscare, Umberto Eco a scris o carte numita Pendulul lui Foucault unde vorbeste si de aceasta idee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *