“Our new performance approach is focused on improving discussions, creating frequent check-ins, and creating a developmental focus,” Amy Berg, director
of talent at Adidas Group.

Azi am primit un mesaj de la un prieten care era la munca. I-am raspuns usor lipsit de empatie, aratandu-i ca eu nu sunt la munca. Dar faptul anterior mentionat m-a ajutat sa gandesc un pic mai bine, si anume la evaluarea de performanta, la felul in care acest  proces se leaga de un concept umanist: dezvoltarea personala.

In cele ce urmeaza ma voi folosi de faptul ca raportul Deloitte Human Capital Trends pe 2017 e aici si la pagina 65 trateaza taman subiectul despre care urmeaza sa vorbim: mai este evaluarea de performanta un instrument potrivit mentalului de azi?

In ce context se mai intampla evaluarea de performanta? Se pare ca pana am terminat noi de clipit, ceva s-a miscat in mediul din jurul nostru, in modelele dupa care functioneaza realitatea.

Asta face ca functia de re-definire a organizatiei (organizational design) creste ca importanta in perceptia top performerilor (Cisco, General Electric, Adidas, Google). A nu se confunda re-definirea organizatiei cu un exercitiu de taiere a costurilor (suna cunoscut?); scopurile acestei redefiniri sunt intotdeuna viteza, agilitatea si adaptabilitatea.

Pentru un astfel de proiect mintea organizatiei se muta de la intrebarea “tu pentru cine lucrezi?” la  intrebarea “tu cu cine lucrezi?” Asta pentru ca modelul traditional de organigrama bazata pe ierarhie formala se schimba intr-un model de tip retea de echipe.

Pentru ca toate astea sa se intample, cred ca s-a prins toata lumea pana acum ca evaluarea de performanta nu mai e legata de job ca atare, ci de felul in care muncesti si te dezvolti alaturi de altii ca tine.

Dar despre felul in care evaluarea performantei isi propune dezvoltarea competitivitatii, inovatiei, vorbim data viitoare.

Pana atunci, ca sa va tin atenti, citez din scrisoarea catre actionari a CEO-ului General Electric (documentul aici) : “We took a new look at performance rankings. We will always reward our best people and fire those who don’t perform. But the centerpiece of GE today are purposeful, high-performance teams dedicated to winning together. What we require is a strong sense of mutual accountability. Each leader depends on the other to “do their job” in pursuit of valuable outcomes for customers and investors. Our leaders get rewarded – or fired – based on how well they perform for each other.

A simple culture requires transparency around performance.”

…na ca m-am enervat 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.