Scanteia

Nu, nu e ziarul pe care noi astia ni-l amintim.

Se povesteste ca existau doi frati titani: Epimeteu (cel care stie dupa ce se intampla un fapt) si Prometeu (cel care anticipeaza). Al doilea era strasnic de viclean, atat cat sa-l puna chiar pe marele Zeus in dificultate.

Zeii le-au dat celor doi titani misiunea sa populeze Pamantul cu fiinte, asa ca Epimeteu, grabit din fire, s-a apucat sa creeze fiare si sa le inzestreze cu calitati: vedere agera, gheare puternice – sa poata strapunge pielea, colti tari – sa rupa carnea, auz fin – sa poata asculta in intuneric.

In tot timpul asta, Prometeu modela de zor in lut o fiinta nemaivazut de frumoasa: omul. Doar ca atunci cand a terminat, calitatile erau deja consumate de nesabuitul Epimeteu.

Asa ca Prometeu cel clarvazator, s-a furisat pana la forja lui Hefaistos si a furat o scanteie, pe care a ascuns-o intr-o trestie. Trebuie sa stiti despre Hefaistos ca era un mare vrajitor, creand pentru zei armuri, automatoni si chiar vestitele sageti ale lui Eros. Dar despre Hefaistos-Vulcan cel creativ voi povesti in alta poveste…

Asa ca Prometeu, cu scanteia din forja lui Hefaistos, s-a intors la creatia lui si a adus-o la viata, punandu-i scanteia in piept. Si Omul a inceput sa mearga pe Pamant, insotit de privirile invidioase ale preaputernicilor zei.

Acum…te las pe tine sa gandesti: daca Zeus s-a razbunat pe Prometeu pentru ca a adus la viata fiintele ciudate ce concurau cu zeii, avand scanteia in piept…pe pamanteni i-a pedepsit trimitandu-l pe bietul Epimeteu s-o insoteasca pe Pandora pe Pamant…

Ce-i mai important: sa intelegi precum Epimeteu sau sa-ti urmezi scanteia data de Prometeu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *